Mofetta Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő, Mátraderecske

 Az intézet vezetése és dolgozóink mindent megtesznek azért, hogy ezt a páratlan kincset -a természetes úton feláramló széndioxidot, a MOFETTÁT – biztonságos, esztétikus és hangulatos környezetben vehessék igénybe a gyógyulni vágyók!

Elérhetőségi adatok
 Mátraderecske, Mátyás kir. u. 19/a. – térkép
  +36 36 576 200
 mofetta@mofetta.eu

Kanázsvár, Mátraderecske

Ez a kis vár a Mátra hegység északi részén Mátraderecske és Recsk között húzódó hegyhát nyugati végén, a Baláta-bércen állt. A vár maradványai három oldalról megközelíthetetlenül meredek sziklaszirten állnak. Valamikor csak kelet felől lehetett megközelíteni a gerincen, ahol azonban árok akadályozta meg az ellenségnek a várba való behatolását.

 

Nemzeti Emlékpark, Recsk

A Mátra hegység e térségében, közel Recsk községhez, a Magyar Államvédelmi Hatóság (ÁVÓ) 1950 nyarán minden törvényes felhatalmazás nélkül a szovjet gulág-táborok mintájára büntető jellegű kényszermunkatábort létesített. 
A politikai okokból fogva tartott kényszermunkások maguk építették fel a kényszermunkatábort, kerítették be magukat többszörös szögesdrót kerítéssel. 
Az emlékpark, mely a falu központjától mintegy 6 km-re délre található, autóval jól megközelíthető, az útirányt végig táblák jelzik, már az útról jól látszik a felhagyott kőbánya. A park bejáratánál az egykori őrtorony mása fogadja a látogatót, majd a tér közepén az emlékmű, a két rácsos fehér kőrom közé illesztett márványgolyóval, melynél mindig van koszorú, virág. A bejáratnál egy domborműves térképen láthatjuk a tábor eredeti képét, majd beljebb egy nagy információs tábla tájékoztat minket az emlékpark látnivalóiról.

Mikor? A Recski Nemzeti Emlékpark szabadon, egész évben látogatható. A tájékozódást táblák segítik.
Előre bejelentett csoportoknak előadást tartanak, illetve igény szerint idegenvezetést is vállalnak a tábor területén.
+36(20) 9359 043

Milleneumi csodaszarvas emlékmű, Mátraballa

A falu legújabb – országos viszonylatban is egyedülálló – látványossága a Milleneumi csodaszarvas emlékmű, mely egy 300 mázsás szikla tetején áll a szépen gondozott park közepén. A szobor Király Róbert szobrászművész alkotása.
A magyar nép eredetlegendáinak egyik csodálatos szép meséje a „csodafejű” szarvas nyomába eredt két fivér szenvedélyes vadászata, eltévedése a doni pusztákban, majd az új haza meglelése.


Kékestetői Kilátó – Kékestető

 

A Magyarország legmagasabb pontját jelző csúcskőtől nem messze várja vendégeit a kékestetői TV torony-kilátó. A 180 méter magas TV torony, amely szerkezetileg három részre tagolható. A legalsó a 80 méter vasbeton rész, utána következik a 80 méter acélszerkezet, majd a 20 méter üvegszövettel merevített műanyag henger. Alsóbb szintjén egy fedett és egy nyitott kilátóterasz kapott helyet, ahonnan lélegzetelállító körpanorámában gyönyörködhetünk. A fedett részen körpresszó és egy 8000 darabos minipalack-gyűjtemény is található.

 
 

Parádsasvári üvegmanufaktúra – Parádsasvár

Az elmúlt néhány évben a Mátra északi oldalának egyik leglátogatottabb turisztikai célpontjává vált a parádsasvári üvegmanufaktúra. A műhely őrzi a településen több, mint háromszáz esztendős múltra visszatekintő üveggyártás hagyományait, ugyanakkor éppen kis méretei és a barátságos, családias hangulat miatt nyújt közvetlen élményt a vendégeknek, akik az országban egyedülálló módon ki is próbálhatják az üvegfúvást, s akár saját poharat is fújhatnak maguknak.

 

Siroki Vár – Sirok

A Mátra hegység legnagyobb és egyik legismertebb várromja a vulkáni csúcson található Siroki vár. A vár romjai közül lenyűgöző panoráma tárul elénk a környező hegyekre. A festői környezetben magasodó nemrégiben felújított vár egy érdekes és kalandos alagútrendszert is rejt maga alatt. A vár két részből, az alsó- és a felsővárból áll, építési munkálatait a 13. században kezdhették meg, a tatárjárást követően. Akkoriban a Bohr-Bodon család tulajdonába tartozott. Az első említés a várról 1320-ból származik. 

Egész évben
 

Bükkszékfürdő Gyógy- és Strandfürdő – Bükkszék

A Bükkszékfürdő Gyógy- és Strandfürdőben mindenki megtalálja a számára megfelelő pihenési lehetőséget. A fürdőt a 39 fokos Salvus gyógyvíz tette ismertté. 
A többszintes fürdőépületben kialakításra került egy gyermekvilág-sarok, ahol a medencét szökőkutak veszik körül, de pihenősarok és pelenkázó is igénybe vehető. 
Az élménymedence mellett pezsgőfürdővel is kényeztethetjük magunkat, amely dögönyözőkkel, nyakzuhannyal és buzgárokkal van felszerelve. 
A medencék mellett kipróbálhatjuk a wellness részleget is, ahol szaunával, gőzfürdővel, gőzkabinnal és aromaterápiás kabinnal várnak mindenkit.

Egész évben